WPC-Terasové desky, plotové systémy

02.07.2011 09:22

 

Z čeho WPC je:

Jedná se o unikátní směs dvou přírodních složek - dřeva a polymeru (PVC).

Dřevo je použito v podobě dřevěné mouky, která je zbavena veškerých negativních prvků. V celkovém složení materiálu WPC má 50 - 75% podíl dle jednotlivých producentů.

Polymery a plasty jsou obsaženy ve zbytku materiálu, tedy 25 - 50%. Používají se termoplastické pryskyřice polyethylenu (HDPE), polypropylenu (PP) a polyvinylchlorid(PVC). K výrobě lze použít také recyklované PVC. Obecně ale platí, že recyklát pro výrobu WPC vychází z polyethylenu. Přesto se recyklované výrobky vyznačují křehčí povahou a vyšší tvrdostí. Polymery jsou doplněny dalšími přísadami, jako jsou maziva, anorganická plniva, barviva, UV stabilizátory, biocidy a retardéry hoření. Každá z těchto přísad má velký význam pro konečnou podobu materiálu. Maziva pomáhají při samotném zpracování kompositu, anorganická plniva zlepšují vlastnosti a biocidy zajišťují odolnost a delší životnost.

Přísady do polymeru jsou nejdražší položkou při výrobě WPC.

Jak se WPC vyrábí:

Nejpoužívanější technologie výroby dřevoplastu je extruze. Namíchání správného poměru komponent (dřevo a plast), následné roztavení a slisovaní do daného profilu, včetně přesného postupu chlazení. Toto je velmi stručně popsán výrobní postup. Ve skutečnosti vše trvá několik hodin bez jediného zastavení.

Kde všude je možné WPC použít:

Materiál je vhodný zejména k venkovnímu použití na podlahy, ploty a zábradlí. Díky velkému rozmachu WPC materiálu v posledních letech, jde vývoj velmi rychle dopředu. Materiál již nyní můžete použít na obklad domu, na zahradní nábytek, ale také v podobě kazet na balkony a apod.

Hlavní výhody mateiálu WPC:

  • recyklovatelný materiál - ekologický výrobek
  • minimální nároky na údržbu
  • rozměrově stabilnější než plast a dřevo samostatně
  • nenasákavý materiál
  • odolný proti hmyzu
  • přesné technické profily
  • žádné třísky, praskliny
  • dobře opracovatelný - vysoká variabilita

V případě nejasností nebo dalších dotazů, neváhejte a telefonicky nás kontaktujte. Rádi Vaše otázky zodpovíme.

 

BESTWOOD 1.pdf (720,4 kB)
BESTWOOD 2.pdf (610,3 kB)
TERRANOVA 1.pdf (554,9 kB)
TERRANOVA 2.pdf (685,6 kB)